Pyyheturbaani on näppärä myös avanto-uinnilla

Kaksi pienyrittäjää kertoo: koronakriisi tyhjensi kalenterin, mutta tästä selvitään

Koronakriisi on ajanut monet pienyrittäjät ahtaalle. Epidemia on myös muuttanut asiakkaiden käyttäytymistä – ehkä pysyvästi. Kaksi Nearby-kauppiasta kertoo kokemuksistaan, haasteistaan ja onnistumisen hetkistään keskellä koronakriisiä. 

Cafe Kirjava – ”Varauskirja tyhjeni päivässä”

Eija pyörittää Cafe Kirjavaa Klaukkalassa. Paikka ei ole pelkkä kahvila, vaan olohuonemainen ja lämminhenkinen kohtaamispaikka. Siellä voi lounastaa tai syödä Eijan tekemiä herkkuja, joita voi myös tilata niin juhlaan kuin arkeen. Kahvilassa voi lisäksi pitää erilaisia juhlia.

Koronavirus vaikutti dramaattisesti Eijan kahvilan toimintaan.

– Varauskirjamme oli täynnä kesään saakka, mutta kaikki tilaisuudet lähtivät päivässä – ja liiketoiminnallisesti tilaisuudet ovat meille se ykkösjuttu. Olen kuitenkin varma, että kun tilanne normalisoituu, niin myös tilaisuudet palaavat, hän kertoo.

Tällä hetkellä Eija myy take away -lounasta ja herkkuja Cafe Kirjavan keittiön ikkunasta. Lisäksi hän on alkanut tehdä entistä enemmän yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa ja etsinyt uusia mahdollisuuksia palvella asiakkaita ja jatkaa toimintaa.

– Pienyrittäjille haluan sanoa samaa, mitä isäni sanoi minulle nuorena: siipi voi hipaista joskus maata, mutta se ei saa jäädä laahaamaan.

Eija rohkaisee kokeilemaan uutta, solmimaan suhteita muihin yrittäjiin ja tuomaan omia palveluita esiin esimerkiksi paikallisissa Facebook-ryhmissä.

– Tämä tilanne pakottaa menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle, eikä se ole helppoa. Mutta uskon, että pitkällä tähtäimellä se kyllä palkitsee.

Erityisen ihanaa Eijasta on ollut se, miten paikalliset ovat nykyisessä tiukassa tilanteessa halunneet tukea paikallista yrittäjää.

– Asiakkaat ovat löytäneet todella hyvin kahvilani ikkunan ja nearby.fi-verkkokaupassa olevat tuotteeni.

”En osaa kuvitella, mitä viime kuukausi olisi ollut ilman Nearbyta”

Eijan yhteistyö Nearbyn kanssa alkoi jo viime vuoden puolella. Nyt koronakevään aikana yhteistyö syventyi entisestään.

– Tilanne vaati nopeita ratkaisuja, ja onneksi Nearby pystyi tarjoamaan myyntikanavan. He myös ideoivat kanssani tuotteita, joita laittaa myyntiin. Yksinyrittäjälle henkinen tuki on tärkeää.

Kokenut kahvilanpitäjä toteaa, ettei olisi saanut verkkokauppaa yksin pystyyn.

– Nearby lisäsi näkyvyyttäni ja monipuolisti valikoimaani. En edes osaa kuvitella, mitä viime kuukausi olisi ollut ilman Nearbyta, Eija summaa.

Hän kertoo huomanneensa, että ihmisten kulutustottumukset ovat muuttuneet. Yhteistyö Nearbyn kanssa auttoi Eijaa mukauttamaan toimintaansa uusien ostotapojen mukaiseksi.

– Lounasta tilataan kotisohvalta ja lauantain brunssi noudetaan kahvilani ikkunalta eikä kaupasta. Kaikki on Nearbyn verkkokaupassa helposti tilattavissa ja maksettavissa.

By Bäivi – ”Muutaman viikon poikkeusolojen jälkeen tilanne muuttui”

Päivi Pihlajamäen By Bäivi -yritys toimii Turussa, mutta asiakkaita on ympäri Suomea. Päivin intohimoinen käsityöharrastus muuttui vuosien varrella yritystoiminnaksi, ja By Bäivin tuotevalikoimaan kuuluvat mm. virkatut ja solmitut sisustustuotteet, lastentarvikkeet sekä ylijäämäkankaista ommellut Ysärilove-hiusdonitsit. Lisäksi Päivi pitää käsityöaiheisia workshopeja ja kirjoittaa käsityöohjeita. 

Koronakriisin puhjettua loppukevään ja kesän workshopit peruuntuivat. Se on ikävää pienyrittäjälle. Tilanne kuitenkin muuttui jonkun ajan päästä.

– Muutaman viikon poikkeusoloissa elämisen jälkeen suomalaiset alkoivat tukea paikallisia yrityksiä. Tämä näkyi myös omassa toiminnassani, Päivi kertoo.

Hänen yrityksensä tilausmäärät kasvoivat, ja tuotteista ja palveluista oltiin yhä kiinnostuneempia.

”Yritykset tukevat toinen toistaan nearby.fi:ssä”

Mahdollisuus lähteä mukaan Nearby-kauppapaikkaan tuli eteen juuri oikealla hetkellä, Päivi toteaa.

– Asiakkaat halusivat tukea yritystäni ja tilata tuotteitani, mutta minulla ei yrityksen pienimuotoisuuden takia ole verkkokauppaa, jossa asiakkaat voisivat tehdä ostoksia heti valmiista tuotteista tilaustuotteiden ohella. 

Nearby mahdollisti Päivin tuotteista kiinnostuneille asiakkaille etäostosten tekemisen. 

– Asiakkaat ovat myös kyselleet minulta, miten suomalaisia pienyrityksiä voisi tukea ylipäätään. Olen vinkannut, että Nearbyn kautta voi samalla tilauksella tilata myös jonkin toisen suomalaisen pienyrittäjän tuotteita.

Päiville on tärkeää, että Nearbyssa yhdellä tilauksella ostaa monelta eri yrittäjältä.

– Uskon, että yritykset eivät ole kilpailijoita keskenään, vaikka tuotevalikoimassa olisi yhteneväisyyksiä. Päinvastoin, silloin yrittäjät tukevat toiminnallaan toinen toistaan.

Yhteistyö Nearbyn kanssa sujui alusta asti mutkattomasti, ja Päivi on aina saanut kysymyksiinsä vastauksen. Nearby on tuonut hänelle myös uusia asiakkaita.

– Homma toimii asiakkaan näkökulmasta ketterästi. Nearbyn tiimi myös kehittää kauppapaikkaa jatkuvasti pienyrittäjien toiveiden pohjalta, Päivi kehuu.

– Lisäksi Nearbyn ylläpitäjät ovat aivan mahtavaa porukkaa!

Nearby.fi – meidän tarinamme

Meillä Nearbyssa on ollut alusta asti unelmana tehdä paikallisten tuotteiden ja palveluiden löytämisestä ja ostamisesta yhtä vaivatonta kuin shoppailusta maailman suurimmissa verkkokaupoissa. Haluamme, että löydät kaiken, mitä tarvitset, yhdestä kaupasta – paikallisten pienyrittäjien tuottamana.

Laitoimme Nearby.fi-kauppapaikan liveksi viime syksynä, ja nyt meillä on yli 50 kauppiaan tarjoama tuotevalikoima. Teemme yhteistyötä Matkahuollon kanssa, ja kauppiaamme voivat lähettää tuotteitaan ympäri Suomen ja myös rajojen ulkopuolelle erittäin nopeasti ja kilpailukykyiseen hintaan.

Kehitämme koko ajan toimintaamme, ja vaikka matka ei ole ollut helppo, se on ollut opettavainen ja hauska. Tämä on jatkuvaa oppimista ja kauppiaiden auttamista. Liity sinäkin mukaan joukkoon ja tuo tuotevalikoimasi Nearby.fi:hin!

Nearbyn perustajat Tuula, Tia, Viivi ja Sirkku

Nearby-tiimin kuvasi: Valokuvaaja Jonna Eveliina

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista