Pyyheturbaani on näppärä myös avanto-uinnilla

Kankaisen kasvomaskin käyttö

kangasmaskien käyttö yleistyy katukuvassa maailmanlaajuisesti

Kangasmaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta, mutta voi ehkäistä virustartunnan leviämistä, jos maskin käyttäjällä on tartunta.

Paljon puhutut kangasmaskit ovat rantautumassa myös suomalaisten käyttöön ja yhä useammalla katukuvassa tai kaupassa näkyy kankainen kasvomaski. 

Kasvomaskin käytön hyödyllisyydestä on erittäin paljon kiistelty: on selvää, että Korona-virustartunnalta se ei suojaa. Juuri tästä syystä TUKES on linjannut, että kasvosuoja, suu-nenäsuoja, suusuoja, suusuojain, kasvosuojain, pärskesuoja, hengityssuojain tai muita suoja-nimityksiä ei tule käyttää. Vaikka kasvomaskilla ei ole virallisia määräyksiä tai vaatimuksia TUKES linjasi, että nyt valmistettavia tuotteita tulee markkinoida kasvomaskeina. Tosin myös kasvonaamio- ja naamari nimityksiä näkyy ainakin vielä käytettävän. Tärkeintä Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan on, ettei tuotteen nimessä saa olla sanaa ”suoja”, joka viittaisi harhaanjohtavasti koronavirukselta suojaavaan vaikutukseen tai hyödyiltään rinnastettavaksi hengityksensuojaimeksi (Lähde: Tukes ja YLE)

Vaikka kasvomaski ei suojaa koronalta Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos suositteli, että ihmiset käyttäisivät kankaisia kasvomaskeja julkisilla paikoilla liikkuessaan osana koronaviruksen leviämisen hidastamista. Myös THL:n pääjohtaja, Markku Tervahauta, suosittelee kangasmaskien käyttöä julkisilla paikoilla (Lähde: HS).

Muissa maissa, kuten Saksassa, Ranskassa ja Kiinassa, kasvomaskien käyttö julkisilla paikoilla liikkuessa on jo suositus. Kangasmaskit ovat jo käytössä tai pakollisia myös Itävallassa, Tshekissä, Slovakiassa, Bosnia-Herzegovinassa ja Turkissa. 


Maskin käyttö ja erityishuomiot

Jotta maskin käyttö olisi mahdollisimman hygieenista, on tärkeää pitää maski puhtaana ja pukea se päälle puhtain käsin pelkkiä kiinnityslenkkejä käyttäen. Käytön aikana maskiin ei saa koskea ja maskin riisuminen tapahtuu koskettaen vain kiinnitysnauhoihin. Käytön jälkeen maski täytyy laittaa heti pesukoneeseen ja pestä se THL:n suositusten mukaan vähintään 90 asteessa tai keittää viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty pesunestettä. Käytön jälkeen pestään myös kädet huolellisesti (Lähde: THL). 

Huomioitavaa on, että STM ei suosittele kasvomaskia etenkään sydän- ja verisuonisairauksia sairastaville (Lähde: YLE). Lisäksi pienille lapsille (alle 2-vuotiaille) käyttöä ei suositella, lapsen on itse pystyttävä sanomaan, jos suojan käyttö tuntuu ikävältä tai lapsi tuntee olonsa huonoksi. Jos itse tunnet olosi huonoksi suojan käytön aikana, poista suoja kasvoilta välittömästi!

Nearbyn valikoimista löydät hyvän valikoiman suomalaisten pienyrittäjien kasvomaskeja. Maskit löydät täältä. Luotettavat toimitukset pienyrittäjiltä. 


Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista