Pyyheturbaani on näppärä myös avanto-uinnilla

Mitä olisi kesä - ja elämä - ilman kulttuuria ja pikkuputiikkeja?

 

Kesä on jo ehtoopuolella ja ensi viikolla siirrymme syksyyn. Kesän muistot lämmittää mieltä onneksi vielä syksylläkin. Kesäaktiviteettieni kärkipäähän kuuluvat luonnossa retkeily, pikkuputiikeissa kiertely ja sopiva ripaus kulttuuria eri muodoissaan. Näitä aktiviteetteja Suomessa voi onneksi tehdä yltäkylläisesti, sillä kesällä Suomen kaupungit ja kaikkein pienimmätkin kylät puhkeavat kukkaan. Ihaninta Suomessa on se, että useimmiten nämä kaikki aktiviteetit löytyvät yhdestä paikasta. 

Stömforsin Ruukki tarjoilee myös kattauksen ihania pikkuputiikkeja

Tänä kesänä kiertelin pienten putiikkien tarjontaa Strömforsin Ruukissa, Loviisassa, Porvoon vanhassa kaupungissa ja Tampereella Finlaysonin ja Tallipihan alueella. Parasta on se hetki, kun astuu sisään tunnelmalliseen myymälään ja nenään tulvahtaa ihanien, käsintehtyjen saippuoiden ja ekokosmetiikan tuoksu ja eteen avautuu kymmeniä toinen toistaan ihanampia käsityönä valmistettuja, yksilöllisiä tuotteita. Niiden silmäilyyn voisin käyttää tuntikausia. Hypistely ja tuoksuttelu näin korona-aikana täytyi vaan jättää vähemmälle, vaikeaa oli. Sillä vallan hullaannun käsintehtyjen saippuoiden ja kynttilöiden tuoksuista ja muodoista, niiden pintoja on niin mukava sivellä. Oli muuten ilahduttavaa huomata, että putiikeista löytyi myös niitä samoja valloittavia tuotteita, joita mekin Nearbyssa myymme.

Nearby syntyi palavasta halusta säilyttää pienet persoonalliset putiikit tuotevalikoimineen jokaisen kyläläisen ja kylässä vierailijan ulottuvilla. Kivijalkaliikkeiden säilyminen on sydämemme asia, vaikka Nearby toimiikin verkossa. Silti tämä iso ja säälimätön K (korona) kyllä ravistelee tätä toivetta ja onkin kurjaa nähdä, kuinka edelleen pieni putiikki toisensa perään sulkee ovensa. Olo on toivoton. Isot marketit eivät vain vedä puoleensa eivätkä täytä sitä shoppailukokemusta, jonka pienet, kauniisti ja harkitusti sisustetut, aistilliset pikkuputiikit sydämellisine myyjineen saavat aikaan.

Parhaimmillaan kulttuuri ja suomalainen pientuotanto kohtaavat yhdessä paikassa. Strömforsin Ruukin alueella sijaitseva A’la Talli ja monet muut pikkuputiikit, vintage ja kirppis mukaan luettuna, tekevät alueesta vielä kiehtovamman. Alueen putiikit kertovat yhtälailla suomalaista tarinaa: suomalaisuutta on mitä parhaiten tuotteet, jotka on valmistettu Suomessa, suomalaisista puhtaista raaka-aineista tai alpakan- ja lampaanvillasta.

Joskus yllättäen löytyvä kulttuurikohde valaisee koko päivän. Tänä kesänä tällaisia sattumalta vastaantulleita aarreaittoja oli kaksi. Ensimmäinen tuli vastaan jo alkukesästä, kun Puuhamaareissulla löytyi Tervakoskelta mitä ihastuttavin Talli Café!

Tallicafe Tervakoskella

Talli Caféssa tarjolla oli puodin ja vanhan, historiallisen, tallimiljöön lisäksi pizzaa ja valtavan kokoisia, herkullisia suolaisia ja makeita muurinpohjalettuja. Ja mitä parhainta kahvia, jota sai ostaa myös mukaan. Aurinkoiset lätynpaistajat ja omistaja olivat kruunuja kokemuksen päällä. Kahvila on auki toukokuusta syyskuuhun.

Toinen keidas tuli vastaan issikkamaastossa Lohjalla, navettakahvila & putiikki, Päivölän navetta. Melkein teki mieli ratsastaa suoraan pihaan, mutta kävimme kuitenkin vaihtamassa hevoset autoihin. Kahvilan omistaja oli kyllä sitä mieltä, että seuraavalla kerralla voimme hyvin tulla hevosilla suoraan pihaan. Päivölän navetta on auki vain kesäkaudella.

Tänä viikonloppuna kävimme Tuulan kanssa vielä fiilistelemässä pikkuputiikkien antia ja toritunnelmaa Rajamäen kyläpäivillä. Mukana oli myös Nearby-perheen Maakko&Mouruska ja Catteco. Samalla pääsimme näkemään Cattecon uudet tilat, joissa he nykyään valmistavat luonnonkosmetiikkaansa. Vanhasta Rajamäen viinan tehtaasta, Rajamäen hiivasta, onkin myös kuoriutunut melkoinen kulttuurihelmi! Tiloissa on Cattecon lisäksi sisustusliike Vian outlet myymälä, kotimaisen Jalovillan villalankoja, Taiteilija Petra Innasen ateljee ja Do Good Brewn pienpanimo. Ja sitä kulttuuria tarjoilee Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi. Seuraava tapahtuma tuolla on 11. - 12.12.2021 Kannattaa merkata jo kalenteriin!

Syksy meneekin sitten varmaan enemmän metsäretkien merkeissä.

Nauttikka fressistä ilmasta ja syksyn tuoksuista!

- Nearbyn Tia

Talli Cafe Tervakoskella

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista