Koti puhtaaksi raikkailla ekologisilla tuotteilla

Pirjon Pakari - lähileipää rakkaudella ja kotimaisista raaka-aineista

Lähileipää rakkaudella <3

Pirjon Pakari on vuonna 1985 perustettu lähileipomo, jossa leivotaan käsin uunituoretta, hyvää ja perinteikästä leipää puhtaista kotimaisista raaka-aineista. Pirjon Pakarille on erityisen tärkeää valmistaa sellaista leipää, josta he voivat itse olla ylpeitä. Leivän ulkomuoto on monesti tekijänsä näköinen: tehdastekoisen näköistä leipää Pirjon Pakarissa ei halutakkaan tehdä. 

Pirjon Pakarilla on loistava työporukka, jossa kaikki tekevät kaikkea.Pirjon Pakarilla on mahtava työporukka, joka näkyy tekemisessä. Pienellä porukalla tuotetaan, jaellaan ja myydään. Tämä onnistuu vain, koska lähes kaikki työntekijät tuntevat toistensa työtehtävät, ja voivat siirtyä hommasta toiseen aina tarpeen tullen. Myös esimiehet ajelevat jakeluautoa, leipovat leipää tai auttavat myymälässä – kaikki tekevät kaikkea. 

Lähileipomot sijaitsevat Seinäjoella, Nurmijärvellä sekä Ylöjärvellä. Nurmijärvellä toiminta aloitettiin vuonna 2014 leipomorakennuksen valmistuttua. Leipominen aloitettiin pienellä porukalla. Tuolla porukalla tehtiin kellon ympäri töitä, että saatiin paikat kuntoon, reseptit kohdilleen, laitteet toimimaan ja paljon muuta. Melkein kaikki silloiset työntekijät ovat edelleen Pirjon Pakarilla töissä, eli alusta lähtien löydettiin kyllä erinomainen tiimi, toteaa Nurmijärven yksikön päällikkö Miia Ketonen.

Alku oli tietenkin hankalaa: juuri tässä muisteltiin, kuinka käytettiin tulostuspapereistakin aina molemmat puolet. Eli säästettiin kaikesta mahdollisesta, muistelee Miia alkuvaiheita. Lisäksi kauppoihin alkoi tulla ulkomaisia raakapakasteita, joita paikan päällä paistetaan ja myydään sitten "tuoreena". Se trendi on tehnyt suomalaisten leipomoiden toiminnasta todella hankalaa. Viime vuosina leipomoita on mennyt konkurssiin todella paljon. Vaikea kilpailla halvemman työvoiman maissa leivottujen leipien kanssa.

Kuitenkin, monien mutkien kautta ja kovalla työllä ollaan saatu viimeisen 7 vuoden aikana toiminta kasvamaan sekä leipomon että myymälä-kahvilan puolella. Toivottavasti saadaan pidettyä suunta samana jatkossakin, Miia jatkaa. 

Miian yksinkertainen vinkki tukea paikallista yrittäjyyttä on aina käyttää ensisijaisesti lähialueen palveluita sekä tuotteita. Nurmijärveltäkin löytyy vaikka ja mitä, kun vaan hieman viitsii etsiä ja katsella ympärilleen.* 

Pirjon Pakari ottaa huomioon hiilijalanjäljen pienentämisen monella tavalla. Vehnäleipien leipomisessa käytetään vain mahdollisimman lähellä tuotettua kotimaista viljaa, gluteenittomissakin tuotteissa niin paljon kuin mahdollista.

Useimmissa kaupoissa meillä on käytössä hävikkitakuu, eli kuljettajamme tuovat kaupoista myymättä jääneet leivät takaisin leipomolle. Näin voimme varmistaa että ne kierrätetään asianmukaisesti. Osa leivistä lahjoitetaan edelleen hyväntekeväisyyteen taikka eläinten ruoaksi, loput jäljelle jääneet viedään biopolttolaitokselle.

Viime aikoina olemme myös alkaneet tehdä yhteistyötä muiden leipomoiden ja elintarvikeyritysten kanssa yhdistämällä kuljetuksia. Näin saamme pienennettyä kuljetuksista syntyvää hiilijalanjälkeä.

Paikallisesta näkökulmasta Miia Ketonen visioi, että tulevaisuudessa olisi hienoa olla tunnettu ja vakavarainen nurmijärveläinen yritys, jonka herkullisia lähituotteita asiakkaat saavat nauttia turvallisin mielin ja hyvällä omallatunnolla. Lisäksi toivomme, että kahvila-myymälästämme tulisi osa paikallisten arkea: meillä olisi helppo piipahtaa vaihtamaan kuulumisia ja noutamaan tuore leipä illallispöytään. 

Tätä toivetta tukee ainakin nearby.fi:n asiakkaan kommentti Pirjon Pakarin Hannun 100% gluteenittomasta leivästä, "Gluteenittomaan leipään jää koukkuun!" Tutustu Glutenittomaan valikoimaan täältä

Pirjon Pakari liittyi Nearbyhin vuoden 2019 loppupuolella. Pirjon Pakari toivoo yhteistyöltä, että paikalliset asukkaat tulisivat tutuksi yrityksen ja tuotteiden kanssa.

*Nearby.fi auttaa kuntalaisia löytämään paikalliset yrittäjät ja kunnasta saatavat tuotteet ja palvelut kokoamalla paikallisia yrittäjiä yhteen verkkokauppaan. Paikallisuuden tukeminen on entistä helpompaa ja tuotteet voi noutaa maksutta oman kunnan sisältä. Se vähentää hiilijalanjälkeä huomattavasti, kun tuotteita ei kierrätetä Helsingin lajittelukeskusten kautta takaisin samoille kulmille. 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista